De weg naar het nieuwe dorpsplan

Hoe is het nieuwe dorpsplan tot stand gekomen?

In 2022 besluit de Dorpsbelang Drempt om samen met inwoners een nieuw dorpsplan te ontwikkelen. Dorpsbelang Drempt dient een adviesaanvraag in bij Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland (DKK) die opkomt voor de belangen van dorpen, wijken en buurtschappen, zowel lokaal als provinciaal. DKK stelt Herman en Willemijn aan als deskundigen om in de op te richten werkgroep deel te nemen en het proces naar een nieuw dorpsplan te begeleiden.

Start werkgroep

Dorpsbelang Drempt start vervolgens met het werven van inwoners die in een werkgroep actief meedenken over het dorpsplan. Daarbij probeert Dorpsbelang Drempt een evenwichtige verdeling aan te houden van mannen en vrouwen in diverse leeftijdscategorieën en verspreid over beide kernen. Nadat de werkgroep is gevormd, worden de taken en functies verdeeld en delen Herman en Willemijn het stappenplan om tot een nieuwe dorpsplan te komen. De werkgroep stapt allereerst op de fiets om tijdens een tocht door de kernen en de omgeving met elkaar het gebied te verkennen: Wat is mooi? Wat kan beter? Hoe zit het met de leefbaarheid? Alles wat de werkgroepleden waarnemen, wordt opgeschreven. Tijdens de Algemene Ledenvergadering kunnen de aanwezige Dremptenaren ook meedenken over deze vragen en hun input kenbaar maken. Op basis van de fietstocht en de resultaten van de ledenvergadering kan de werkgroep aan de slag met het formuleren van de voorlopige thema’s.

Inwoners denken mee

In juni 2023 wordt er een bewonersavond gehouden waarbij alle inwoners de mogelijkheid krijgen om hun wensen en ideeën voor het nieuwe dorpsplan bekend te maken. De bewonersavond trekt zo’n 100 belangstellenden met een redelijk gelijkmatige verdeling in geslacht, leeftijd en woonlocatie. Alle ingebrachte ideeën worden verzameld en gekoppeld aan een thema waarna de aanwezigen aangeven welke thema’s zij het meest belangrijk vinden. De werkgroep stelt daarna de thema’s definitief vast: Wonen, Energie, Ondernemen, Ontmoeten, Jeugd, Verkeer en Omgeving. Ook de jongste inwoners van ons dorp vertellen wat zij graag anders willen zien. Leerlingen van de bovenbouw van basisschool de Klimtoren krijgen in oktober de opdracht om een kijkdoos te maken van hoe zij Drempt nu zien en hoe ze dat graag willen zien. De werkgroep bespreekt daarna alle ontvangen informatie en wat dit per thema betekent. Daarna wordt voor ieder thema alles uitgewerkt op papier: wat is de huidige situatie, wat is de gewenste situatie en hoe realiseren we dat?

Klankborden

Eind november houdt de werkgroep een klankbordbijeenkomst, een avond waarop diverse betrokken partijen worden uitgenodigd om mee te praten over het thema. Zo waren er bijvoorbeeld bestuurders van verenigingen, ambtenaren en ondernemers om met de werkgroepleden te klankborden of de verzamelde informatie past bij het beeld dat de genodigden hebben van het betreffende thema. Zijn de wensen reëel? Zijn de stappen om de wensen te realiseren haalbaar? En zijn er misschien nog zaken die vergeten zijn? Na deze klankbordbijeenkomst worden een webdesigner, vormgever en tekstschrijver ingeschakeld om een pakkende website te ontwikkelen waarop het dorpsplan uitgebreid staat vermeld. Tijdens de bewonersavond in april 2024 wordt het nieuwe dorpsplan gepresenteerd aan de inwoners van Drempt.

Werkgroep Dorpsplan:

De leden die hebben gewerkt aan het dorpsplan zijn:

  • Paul Verploegen
  • Anne Schaart
  • Henk Gosselink
  • Lidian Luimes
  • Magda Bronkhorst
  • Henrie Bremer
  • Sido Dijkstra
  • Ernst Wernicke
  • Chanel Booltink
  • Hans Tomesen
  • Giel ter Horst
  • Lily Kupers
  • Maikel Harmsen