Thema

Wonen

Woonbehoefte

De meeste Dremptenaren voelen zich sterk verbonden met hun dorp. Veel inwoners wonen al hun hele leven in het dorp, nieuwe dorpelingen krijgen een warm welkom. Daarnaast zijn er ook veel inwoners die voor studie of werk het dorp verlaten, maar op een later moment graag weer willen terugkeren.

‘Er zijn meer mogelijkheden om woningen te realiseren in beide kernen mits inwoners daarvoor zelf het initiatief nemen’

240227WH054-Drempt.jpg 240227WH054-Drempt.jpg 211117WH006 bouwen in DHK.jpg 240227WH050-Drempt.JPG 240212WH019-Voor-Drempt.JPG

Het thema Wonen kort samengevat

  • Zelf het initiatief nemen is de sleutel tot het realiseren van passende woningen.
  • Blijf in gesprek met de ambtenaar wonen en bekijk met projectontwikkelaars geschikte locaties.
  • Bekijk de oplossingen in andere dorpen om meer woonruimte te creëren.
  • Zorg voor een permanente werkgroep die continu de woonbehoefte in beide kernen volgt, waar nodig actie onderneemt en verbinding legt met de gemeente.

Hoe voorziet Drempt anno 2024 in de woonbehoefte?

In zowel Voor-Drempt als Achter-Drempt is er binnen de bebouwde kom een tekort aan passende woningen voor met name starters en senioren. Er zijn burgerinitiatieven in gang gezet om daar verandering in te brengen. Zo wordt er aan de Zomerweg in Achter-Drempt een plan gerealiseerd van 32 woningen. Ook aan de Laakweg in Voor-Drempt zijn plannen om woningbouw mogelijk te maken. Daarnaast zijn er in beide kernen meer plekken aan te wijzen waar inbreiding – bouwen binnen de bestaande bebouwing – kan worden gerealiseerd. In het buitengebied was het jarenlang lastig om woningsplitsing toe te passen, maar nu is er meer mogelijk om extra woonruimte te creëren.

Welke wensen zijn er op het gebied van wonen?

Het zou mooi zijn als iedereen die in Drempt wil wonen, er ook kan (blijven) wonen. Daarbij is het wenselijk dat er voldoende betaalbare woningen komen voor starters en dat er meer passende woningen komen voor senioren. Als alle beschikbare locaties in beide kernen volledig worden benut, kunnen er meer woningen worden gerealiseerd. Voor het buitengebied is het wenselijk dat de gemeente de regels voor woningsplitsing verduidelijkt zodat ook daar meer woonruimte kan worden gecreëerd. Zo vinden alle inwoners die in het dorp willen (blijven) wonen een passende plek.

‘Het zou mooi zijn als iedereen die in Drempt wil wonen, er ook kan (blijven) wonen’

Hoe kunnen we de wensen voor wonen samen realiseren?

Tot voor kort werd de gemeente Bronckhorst als krimpgemeente beschouwd, waardoor er weinig mogelijkheden waren voor nieuwbouw. Dat is inmiddels verleden tijd. Er zijn nu meer mogelijkheden om woningen te realiseren in beide kernen, mits inwoners daarvoor zelf het initiatief nemen. Dat is de boodschap die de gemeente benadrukt. Een groep inwoners kan met een plan zelf contact zoeken met de ambtenaar wonen en de mogelijkheden onderzoeken. De gemeente Bronckhorst vindt het belangrijk om te bouwen naar behoefte om leegstand te voorkomen. Initiatiefnemers krijgen daarom het advies om een onderzoek te houden onder alle inwoners om de woonbehoefte duidelijk in kaart te brengen.

De gemeente Bronckhorst staat positief tegenover woningsplitsing in het buitengebied zo lang dit past binnen de richtlijnen. Het advies luidt daarom om al in een vroeg stadium contact te zoeken met de desbetreffende ambtenaar om te bekijken wat er mogelijk is.

Onderliggende projecten

BEKIJK ALLE PROJECTEN VOOR Wonen

Woningbouw Achter-Drempt

Achter-Drempt krijgt er een gloednieuwe wijk bij. In ‘t Doornslag komen 32 koophuizen: vrijstaand, tweekappers en rijtjeswoningen, waarvan 16 betaalbare (starters) woningen.